Znajdz liczby tworzące ciąg geometryczny
daffid320: trzy liczby, ktorych suma jest równa 21 tworzą ciag arytmetyczny. Jeżeli o danych liczby
odejmiemy odpowiednio o 1, 4, 3 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego.
15 lut 18:11
olekturbo: a+b+c = 21
c−b = b−a
rozwiąż taki układ
15 lut 18:13
olekturbo: c = 21−a−b
2b = c+a
2b = a+21−a−b
2b = 21−b
3b = 21
b = 7
dalej bedzie latwiej
15 lut 18:14
===:
7−r 7 7+r
6−r 3 4+r geometryczny zatem 9=(6−r)(4+r)
itd
15 lut 18:15
Eta:
2,7,12 lub 10,7,4
15 lut 18:19