Nie wiem czy dobrze myślę.
Wyznacz dziedzinę naturalną funkcji
f=arccos(log0,5x) + √2sinx − 1
f=arccos(log0,5x) ∊ <−1;1>
log0,5x ∊ <−1;1>
log0,5x≥−1 ⇒ x≤2 ⋀ log0,5x≤1 ⇒ x≥0 ⇒x ∊<0;2>
√2sinx − 1 ≥ 0
| 1 | ||
sinx ≥ | ||
| 2 |
| π | 5π | |||
x ∊ < | +2kπ ; | + 2kπ) | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
Ostateczny wynik to x=0,52359 ? czyli | π=3,14 | |
| 6 |
| 1 | ||
x∊< | ,2> | |
| 2 |
| π | 1 | 5π | |||
> | i | >2 | |||
| 6 | 2 | 6 |
| π | ||
stąd: x∊< | ,2> | |
| 6 |
| π | ||
a nie powinno być x∊< | +2kπ , 2 > | |
| 6 |
| π | ||
a 0.5 = 28,64 stopnia więc mniej niż | ||
| 6 |
| π | 3 | π | 1 | ||||
> | więc | > | |||||
| 6 | 6 | 6 | 2 |
| 5π | 12 | 5π | |||
> | więc | >2 | |||
| 6 | 6 | 6 |