Oblicz x i y
daffid320: Liczby 3, y, x tworzą ciąg arytmetyczny. Jezeli liczbe y pomniejszymy o 6, to liczby: 3, y−6, x
utworzą ciąg geometryczny.
15 lut 18:02
Eta:
x=3 i y=3 lub x=27 i y=15
15 lut 18:14
Mariusz:
3+r=y
3+2r=x
y−6=3q
x=3q2
r−3=3q
3+2r=3q2
r=3q+3
3+2(3q+3)=3q2
3q2=6q+9
3q2−6q−9=0
q2−2q−3=0
(q−1)2−4=0
(q−3)(q+1)=0
q=3
r=12
q=−1
r=0
3+12=y
3+24=x
3+0=x
3+0=y
x=27 y=15
x=3 y=3
16 lut 04:47
Janek191:
2y = 3 + x ⇒ x = 2y − 3
( y − 6)
2 = 3*x
−−−−−−−−−−
y
2 − 12 y + 36 = 3*( 2y − 3)
y
2 − 12 y + 36 − 6 y + 9 = 0
y
2 − 18 y + 45 = 0
Δ = 324 − 180 = 144
√Δ = 12
| | 18 − 12 | |
y = |
| = 3 lub y = 15 |
| | 2 | |
więc
x = 3 lub x = 27
Odp.
x = 3 , y = 3 lub x = 27 , y = 15
==========================
16 lut 09:04