matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
karol:
suma pól podstaw walca jest równa polu jego powierzchni bocznej ,wykaż że przekątna przekroju
1
osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem,którego tangens jest równy
2
15 lut 17:42
ikd:
Tangens tego kąta to stosunek wysokości walca do średnicy podstawy. Zapisujesz równanie 2πr
2
=2πrH
H
skąd wynika, że
=1, czyli
r
H
H
1
=
=tg α=
2r
d
2
15 lut 17:46
Mila:
H
tgα=
2r
2*P
p
=2*π*r
2
P
b
=2π*r*H 2*π*r
2
=2π*r*H⇔ r=H
H
1
tgα=
=
2*H
2
15 lut 17:50
karol:
dzięki
15 lut 17:50
Mila:
15 lut 18:02