Proszę o pomoc.
xxx: Dany jest kąt ostry α taki, że tg(900−α)=1/2. Ile wynosi wówczas sinus α.
15 lut 17:30
Benny: | | cosα | |
tg(90o−α)=ctgα= |
| |
| | sinα | |
cos
2α=1−sin
2α
15 lut 17:33
ikd: | | cos α | | √1−sin2α | |
tg(90◯−α)=ctg α= |
| = |
| |
| | sin α | | sin α | |
15 lut 17:33
xxx: Dziękuję!
15 lut 17:35
5-latek: Otoz sinus α wyrażony za pomoca ctgα
15 lut 17:40
Pomocnik : Jeżeli ktoś by się zastanawiał czemu tg(90−α) =ctg to odpowiedź jest prosta : przy nie
parzystym iloczynie liczby 90 zachodzi kofunkcja czyli. Np. To liczby 90stopni i 270 stopni
(90*3 i, 90*1). Gdy zachodzi kofunkcja to wtedy zmieniamy sinus na cosinus i tg na cotangens i
na odwrót
21 mar 17:40