geometria analityczna - okręgi
JS: Okręgi (x+1)
2 + y
2 =5 i x
2+y
2−10x−6y+m=0 są zewnętrznie styczne. Wyznacz wartość parametru
m oraz współrzędnie punktu styczności.
Wyznaczyłam środki − S
1 (−1,0) S
2 (5,3) − i promienie − r
1=
√5 i r
2 =
√34−m i m≤34
Mam też warunek że są styczne zewnętrznie ⇔ |S
1 S
2| = r
1 + r
2
wyszły mi dość dziwne obliczenia, więc czy mógłby mi ktoś pomóc?
15 lut 17:18
JS: i |S
1 S
2 | mam równe
√45
i w tym momencie mam coś takiego:
√45 =
√5 +
√34−m i podniosłam do kwadratu ale nie wiem
jak dalej z tego wybrnąć
15 lut 17:21
Benny: √45=3√5
3√5=√5+√34−m
2√5=√34−m
20=34−m
m=14
15 lut 17:25
JS: No tak! Nie myślę już dzisiaj. Dziękuję bardzo! <3
15 lut 17:29