trygonometria
michal: tgα = 2/3 oraz 90 < α < 180, z tego wynika ze cosα

prosze o pomoc
15 lut 16:48
Janek191:
Błąd w treści zadania,
tg w II ćwiartce jest ujemny.
15 lut 16:53
kochanus_niepospolitus:
| | sina | | 2 | | 2 | |
tga = |
| = |
| −> 2cosa = 3sina −>sina = |
| cosa |
| | cosa | | 3 | | 3 | |
sin
2a+cos
2a = 1 (jedynka trygonometryczna)
podstaw za sina to co wcześniej zostało wyznaczone i wylicz cosa (wiedząc w jakiej będzie
ćwiartce kąt a)
15 lut 16:53
kochanus_niepospolitus:
Janek ... to nie jest błąd w zadaniu
to, że tanges w II ćwiartce jest ujemny, nie oznacza że treść zadania jest błędna
15 lut 16:54
michal: czyli wychodzi 9/13 = cos2a ale ze 2 cwiartka to ze znakiem minus tak?
15 lut 16:59