całka nieoznaczona
madzior: ∫x*√x−3
wygląda na bardzo prostą całkę, ale próbuje różnymi metodami i do niczego nie mogę dojść,
proszę o nakierowanie mnie na dobry sposób rozwiązania
15 lut 16:23
Jerzy:
Podstaw: √x−3 = t
15 lut 16:25
ICSP: ten zapis nie oznacza całki.
Dwa sposoby:
I: podstawienie t = √x − 3
II : x√x−3 = (x − 3 + 3)√x − 3 = (x − 3)3/2 + 3(x−3)1/2
15 lut 16:25
madzior: Dziękuję i proszę o pomoc w trochę trudniejszym przykładzie.
Próbowałam to mnożyć, ale nic przyjemnego nie wychodziło. Jest to część zadania: Obliczyć pole
| | x | |
powierzchni podczas obrotu wokół OX. f(x)=√x(1− |
| ) 1≤x≤3 |
| | 3 | |
15 lut 16:37
Jerzy:
A jaki masz wzór na objętość takiej bryły ?
15 lut 16:46
Jerzy:
Tzn..powierzchni
15 lut 16:46
madzior: 2π∫f(x)√x(1−f'2(x) na odpowiednich przedziałach i moim problemem jest policzenie całki,
którą napisałam wyżej
15 lut 17:05
Jerzy:
No to podstaw: √x = t
15 lut 17:10
Mariusz:
Można też przez części
| | x2 | | 1 | | x2 | |
∫x√x−3dx= |
| √x−3− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | 2√x−3 | |
| | x2 | | 1 | | x2−3x+3x | |
∫x√x−3dx= |
| √x−3− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | √x−3 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 3x | |
| ∫x√x−3dx= |
| √x−3− |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 2 | | 4 | | √x−3 | |
| | 3x | |
∫ |
| dx=6x√x−3−6∫√x−3dx |
| | √x−3 | |
| | 3x | | 6x−18 | |
∫ |
| dx=6x√x−3−∫ |
| dx |
| | √x−3 | | √x−3 | |
| | 3x | | dx | |
3∫ |
| dx=6x√x−3+36∫ |
| |
| | √x−3 | | 2√x−3 | |
| | 3x | |
3∫ |
| dx=6x√x−3+36√x−3 |
| | √x−3 | |
| | 3x | |
∫ |
| dx=2x√x−3+12√x−3+C |
| | √x−3 | |
| | 3x | |
∫ |
| dx=(2x+12)√x−3+C |
| | √x−3 | |
| | 2 | | 1 | |
∫x√x−3dx= |
| x2√x−3− |
| (2x+12)√x−3+C |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
∫x√x−3dx= |
| (2x2−2x−12)√x−3+C |
| | 5 | |
15 lut 18:55
madzior: Dzięki!
15 lut 21:24