wielomiany
marcin1212: Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x2−4mx+m+1]=0 ma trzy różne pierwiastki
ujemne?
Δ>0
m≠−1
Wartość trójmianu kwadratowego dla x=−2 musi być różna od 0
x1x2>0
x1+x2<0
I wychodzi mi, że m należy (−1; 0), a w odpowiedziach mam, że (−∞; −1)u(1; +∞). Sprawdzi ktoś?
15 lut 16:11
kochanus_niepospolitus:
zapomniałeś jeszcze sprawdzić (już to zadanie było parę dni temu)
x1,2 ≠ −2 <−−− co by przypadkiem nie wyszedł Ci 'podwójne' miejsce zerowe w x=−2
15 lut 16:13
marcin1212: Nie no sprawdziłem to, przecież napisałem wyżej.
15 lut 16:16
kochanus_niepospolitus:
faktycznie

więc zacznijmy od Δ −> Δ = 3m
2−2m−1
| | 1 | |
więc m∉ (− |
| , 1) ... czego nie ująłeś w swoim wyniku  |
| | 3 | |
15 lut 16:21
marcin1212: Mam to

Tylko już nie łączyłem tego z deltą bo inną odpowiedź miałem, tak zgadzam się, m
należy (−1; −1/3)
15 lut 16:24
kochanus_niepospolitus:
| | c | | m+1 | |
x1*x2 = |
| = |
| = 1 > 0 |
| | a | | m+1 | |
| | b | | −4m | | 4m | |
x1+x2 = − |
| = − |
| = |
| <0 |
| | a | | m+1 | | m+1 | |
dla m>−1
| 4m | |
| <0 −> m<0 ... czyli m∊(−1;0) |
| m+1 | |
dla m<−1
| 4m | |
| <0 −> m>0 .... czyli brak rozwiązań |
| m+1 | |
| | 5 | |
W(−2) = (m+1)*4 +8m + m +1 = 13m +5 = 0 −> m = − |
| |
| | 13 | |
| | 1 | | 5 | |
więc by było m∊(−1 ; − |
| ) / {− |
| } |
| | 3 | | 13 | |
15 lut 16:25
kochanus_niepospolitus:
no i teraz sprawdźmy kto na pewno NIE MA racji (Ty/Ja czy książka):
niech:
m=2
W(x) = (3x
2−8x+3)
Δ = 64 − 4*9 = 28 = 4*7
| | 8 +/− 2√7 | |
x1,2 = |
| ≥ 4 − √7 > 0 |
| | 2 | |
czyli na pewno racji nie ma książka

Więcej wiary we własne obliczenia
15 lut 16:29
marcin1212: No właśnie, a wynik z odpowiedzi jest całkiem inny
15 lut 16:30
kochanus_niepospolitus:
sprawdzić też można np. dla m=−2
wtedy także będą dwa dodatnie pierwiastki (4 +/− √15)
15 lut 16:31
marcin1212: No też sprawdziłem dla m=2 i nie pasowało do warunków zadania

I nawet nie konczylem już go
jak w jednym z warunków wyszedł przedział (−1; 0). Dzięki za pomoc

Ten zbiór Andrzeja
Kiełbasy 2015r ma coś sporo błędów w odpowiedziach.
15 lut 16:32
kochanus_niepospolitus:
ta odpowiedź pasowałaby dla dwóch dodatnich + jeden ujemny
15 lut 16:36