ganice
hime: linn→∞ √n2−4+√n+8
15 lut 15:26
jakubs: Pomyśl, do czego "dąży" pierwszy pierwiastek, a do czego drugi ?
15 lut 15:27
hime: o jaki facepalm...
oba dążą do nieskończoności, czyli ∞+∞=∞, tylko mi się pomyliło z ∞−∞ i myślałem, że tu jest
symbol nie oznaczony
15 lut 15:30
jakubs:
15 lut 15:31
kochanus_niepospolitus:
to przy okazji ... jeżeli byłby symbol nieoznaczony
standardowe przekształcenie granicy typu:
lim
√... −
√,,,, =
| | (√... − √,,,,)*(√...+√,,,) | | ... − ,,, | |
= lim |
| = lim |
| |
| | √...+√,,, | | √...+√,,, | |
15 lut 15:34