dsdsd
mei: √3−i zamienić na wykładniczą jak to zrobić
meissner
15 lut 14:39
yyhy:
z=r(cosα+sinα*i)=re
iα
Zatem u ciebie r=2
Pytanie jakie jest α
| | √3 | | 1 | |
Dla jakiego kąta α, cosα= |
| oraz sinα=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 14:41
mei: skąd się wzieło r?
15 lut 14:42
yyhy: Musisz wrócić do teorii

Każdą liczbę zespoloną z
Można przedstawić na kilka sposbów
1. z=a+bi
2. z=r(cosα+isinα), r=
√a2+b2, α−kąt...
3. z=re
iα
15 lut 14:44
Jerzy:
z = |zl*eiα .. to postać wykładnicza
15 lut 14:45
mei: aha okej czaje
15 lut 14:53
yyhy: tak, u mnie po prostu r=|z|
tak się często pisze (promień wodzący)
15 lut 14:53