dcd
mei: kres funkcji
(−1)n+nn+2 n∊naturalnych
czy tutaj górny kres funkcji to będzie +∞ ale tylko liczby parzyste?
a dolny to +∞ ale liczby nieparzyste?
Jeśli tak to jak to fachowo zapisać
meissner
15 lut 14:36
kochanus_niepospolitus:
po pierwsze −−− TO NIE JEST FUNKCJA tylko ciąg liczbowy
15 lut 14:37
mei: racja bez słowa funkcja
15 lut 14:39
kochanus_niepospolitus:
po drugie −−− kresami raczej jest konkretna liczba (tak przynajmniej sobie kojarzę to)
po trzecie −−− ów ciąg nie posiada granicy, ale można pokazać jakie granice będą miały jego
podciągi
15 lut 14:42
mei: nie wiem co do mnie mówisz niestety możesz to rozwiązać i z tego co wiem o kres nie musi być
konkretną liczba
15 lut 14:43
Godzio:
Kres górny = 1 (= granica górna)
Kres dolny = −1 (=granica dolna)
15 lut 14:46
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy:
| | 2k | |
limk−>∞ (−1)2k + |
| = 2 |
| | 2k+2 | |
| | 2k+1 | |
limk−>∞ (−1)2k+1 + |
| = 0 |
| | 2k+1+2 | |
czyli kresem górny będzie sup(A) = 2 ... natomiast kresem dolnym NIE BĘDZIE inf(A)= 0
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Będzie nim a1 = (−1)1 + |
| = −1 + |
| = − |
| ≈ −0.66666667 |
| | 1+2 | | 3 | | 3 | |
15 lut 14:47
kochanus_niepospolitus:
Gooodzio ... tam jest
+ przed ułamkiem
15 lut 14:48
mei: skąd się wzieło 2k i 2k+1
15 lut 18:46
kochanus_niepospolitus:
wziąłem dwa podciągi tego ciągu ... {2k} reprezentuje 'parzyste' a {2k+1} nieparzyste elementy
wyjściowego ciągu (gdzie k∊N}
15 lut 20:12
mei: czyli ktore jest dobrze?
26 lut 18:52