funkcje
mei: meissner
1.Niech f(x)=x(x+1) i g(x)=x−1 Znajdz złożenie funkcji "f o g" oraz "g o f"
2.Znajdz funkcję odwrotną do funkcji f(x)=x+1−2f(x)
15 lut 14:11
Qulka: 2. y=3x−1
15 lut 14:18
Qulka: fog =f(g(x) = (x−1)(x−1+1) = (x−1)x
gof=g(f(x)) = x(x+1)−1
15 lut 14:24
mei: chciałbym wiedziec jak się to jeszcze robi
26 lut 18:53
zef: nie trzeba być specjalistą żeby zobaczyć że mając fog czyli f(g(x)) to jest w miejsce x w
funkcji f(x) podstawienie całej funkcji g(x)..
26 lut 20:00
Mila:
2)
Znajdz funkcję odwrotną do funkcji:
f(x)=x+1−2f(x) /+2f(x)
3f(x)=x+1
3y=x+1
x=3y−1
teraz zamiana zmiennych
| 1 | | 1 | |
y=3x−1 funkcja odwrotna do f(x)= |
| x+ |
| |
| 3 | | 3 | |
26 lut 20:12