podaj rozkład
dowegan: PILNEEEEEEEEEEEEEEEE
Strzelec ma 4 naboje i strzela do tarczy do momentu trafienia w nią lub do momentu wystrzelenia
wszystkich naboi. Liczba wystrzelonych naboi jest zmienną losową X. Podaj rozkład jej wiedząc,
że prawdopodobieństwo trafienia do celu przy każdym strzale jest równe 0,7. Oblicz EX.
15 lut 13:42
olekturbo: poprawka czeka
15 lut 13:43
kochanus_niepospolitus:
Dobra .... tutaj Ci częściowo pomogę:
| | 7 | |
P(X=1) = |
| (czyli trafi za pierwszym razem) |
| | 10 | |
| | 3 | | 7 | |
P(X=2) = |
| * |
| (pudło, a później trafia) |
| | 10 | | 10 | |
| | 3 | | 7 | |
P(X=3) = ( |
| )2* |
| (dwa pudła, a później trafia) |
| | 10 | | 10 | |
| | 3 | |
P(X=4) = ( |
| )3 (trzy pudła, a później −−− obojętnie ... i tak czwarty wystrzeli) |
| | 10 | |
15 lut 13:44
kochanus_niepospolitus:
to już jest raczej poprawka, zważywszy na 'poziom' tych zadań
15 lut 13:45