Rozwiąż równanie
Kamil: Proszę o pomoc , równanie z liczb zespolonych z4+z2*(1+i)+i
15 lut 13:28
kochanus_niepospolitus:
a gdzie tutaj ta RÓWNOŚĆ w tymże równaniu ?
15 lut 13:28
Kamil: z4+z2*(1+i)+i=0
15 lut 13:29
Kamil: z4+z2*(1+i)+i=0
15 lut 13:30
kochanus_niepospolitus:
niech t = z
2 ; t∊ℂ (czy jak tam u Ciebie oznaczany jest zbiór liczb zespolonych)
t
2 + (1
i)t + i = 0
Δ
t = ....

t
1 =

t
2 =

t
1 = z
2 −> z
1,1 = ... ; z
1,2 = ....
t
2 = z
2 −> z
2,1 = ... ; z
2,2 = ....
15 lut 13:31
kochanus_niepospolitus:
t2 + (1i)t + i = 0 <−−− tutaj miało oczywiście być t2 + (1−i)t + i = 0
15 lut 13:32
Kamil: no to Δt=(1+i)2−4i=i2−2i+1=−2i i teraz trzeba te −2i wziąć pod pierwiastek i użyć wzoru na
pierwiastkowanie liczb zespolonych ?
15 lut 13:36
kochanus_niepospolitus:
nooooom
15 lut 13:37
Kamil: Wyszło mi −1+i. I teraz mam podstawiać do t1 i t2 −1+i jako pierwiastek z delty czy √−1+i
15 lut 13:45
Kamil: 
15 lut 13:53
kochanus_niepospolitus:
wyszło Ci, że
√Δt =
√−2i = i−1 ... tak

No to podstawiasz to (i−1)
15 lut 13:55
kochanus_niepospolitus:
a tak na marginesie −−− dopiero teraz spojrzałem (znając już t1 i t2), że:
t2 + (1+i)t + i = 0 <=> t2 + t + it + i = 0 <=> (t2+t) + (it + i) = 0 <=>
<=> t(t+1) + i(t+1) = 0 <=> (t+i)(t+1) = 0
15 lut 13:57
Kamil: wyszlo mi , ze z1 = √−1 i z2 √−i i chyba coś jest nie tak
15 lut 13:59
kochanus_niepospolitus:
dlaczego jest 'nie tak' ?
15 lut 14:03
kochanus_niepospolitus:
t1 = −1 −> z1,... = +/− √−1 −> z1,1 = i ; z1,2 = −i
t2 = −i −> z2,... = +/− √−i = ....
15 lut 14:05
Kamil: A faktycznie , bardzo bardzo dziękuję za pomoc
15 lut 14:08