matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
pawlo392:
Mam wyrażenie x
3
−2x
2
−13x−10/x+1 Musze obliczyć granicę gdzie x dąży do −1 z lewej i prawej strony.
15 lut 12:48
Janek191:
( x
3
−2 x
2
− 13 x − 10 ) : ( x + 1) = x
2
− 3 x − 10 −x
3
− x
2
−−−−−−− −3 x
2
− 13 x 3 x
2
+ 3 x −−−−−−−−−− − 10 x − 10 10 x + 10 −−−−−−−−−− 0
x
3
− 2 x
2
− 13 x − 10
f(x) =
= x
2
− 3 x − 10
x + 1
więc lim f(x) = 1 + 3 − 10 = − 6 x→ −1
−
15 lut 13:09