równoliczność
bnyh6: Wśród funkcji f(x)=ax2 +bx+c znaleźć taką któa pokazuje równoliczność <1,2> i <1,3>
15 lut 09:33
janek191:

\\
f(1) = 1 ⇒ a + b + c = 1 ⇒ c = 1 − a − b
f(2) = 3 ⇒ 4a + 2b + c = 3
4a + 2 b + 1 − a − b = 3
3a + b = 2
b = 2 − 3a
oraz
c = 1 − a − ( 2 −3 a) = 2a − 1
zatem
f(x) = a x
2 + (2 − 3 a) x + 2 a − 1
spr.
f(1) = a + 2 − 3 a + 2 a − 1 = 1
f(2) = 4 a + ( 2 − 3a)*2 + 2 a − 1 = 4 a + 4 − 6 a + 2 a − 1 = 3
15 lut 09:45
janek191:
Wykres dla a = 1
15 lut 09:45
Benny:

f(1)=a+b+c
f(2)=4a+2b+c
f(1)=1
f(2)=3
Dostaniesz układ: 3 niewiadome i 2 równanie. Ja podstawiłem sobie, że b=5.
f(x)=−x
2+5x−3
Pokaż jeszcze, że jest bijekcją i koniec
15 lut 09:51
kochanus (z komorki):
A ja podalbym taka oto funkcje: f (x) = 0
15 lut 09:58