objetosc bryly
madzior: Objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi OX.
1≤x≤e
ln2(x)≤y≤ln(x)
V=od 1 do e ∫(lnx)2− (ln2x)2
i nie umiem sobie tego uprościć, a w książce liczą ∫lnx−ln2x i nie mam pojęcia jak do tej
postaci doszli, gdy obydwa logarytmy trzeba jeszcze do kwadratu podnieść
15 lut 02:03
madzior: odświeżam
15 lut 12:32
madzior:
15 lut 13:58
Qulka: może użyli wzoru że a2−b2 =(a−b)(a+b)
15 lut 14:33
Godzio:
Ja bym robił tak jak Ty robiłeś. Zabrakło Ci jeszcze π.
∫ln2xdx = xln2x − 2∫lnxdx = xln2x − 2xlnx + 2∫dx = xln2x − 2xlnx + 2x + C
∫ln4xdx = xln4x − 4∫ln3xdx =
= xln4x − 4xln3x + 12∫ln2xdx =
= xln4x − 4xln3x + 12xln2x − 24∫lnxdx =
= xln4x − 4xln3x + 12xln2x − 24xlnxdx + 24x + C
15 lut 14:35
madzior: Dziękuję Godzio! Teraz wszystko jasne

Qulko, ale to nadal nie wychodzi to samo, co w podręczniku.
15 lut 15:53
Qulka: nie analizowałam zadania tylko rzuciłam pierwszy wzorek jaki mi przyszedł na myśl
15 lut 21:43