Logarytmy, dowodzenie.
Ktoś: Niech log
2x=a dla x dodatniego i różnego od 1. Wykaż, że
| | a+2 | |
logx2*log2x2*log24x= |
| . |
| | a(a+1) | |
Proszę o pomoc.
15 lut 00:14
yyhy: | | 1 | | log22 | |
L= |
| * |
| *(log24+log2x) |
| | log2x | | log22x | |
15 lut 00:21
Eta:
log
2x=a
| | log24x | | 2+log2x | |
L= |
| = |
| = ....=P |
| | log2x*log22x | | log2x*(1+log2x) | |
15 lut 00:25
Ktoś: Dziękuję.
15 lut 00:26
Ktoś: Pana yyhy rozumiem, ale ścieżka ktorą obrała Eta jest dla mnie niejasna.
15 lut 00:29
olekturbo: log24x = log24 + log2x = 2 + log2x
15 lut 00:31
Eta: No to masz problem
15 lut 01:00
Ktoś: No, miałem, ale na szczęście olekturbo przybył mi z pomocą!
15 lut 01:06