Oblicz granicę: lim x-> 0+ U{p{x}+x}{p{3x} - p{3x}} jak to policzyć? :/
Asia:): Oblicz granicę:
| | √x+x | |
lim x−> 0+ |
| |
| | √3x − √3x | |
jak to policzyć?
14 lut 23:06
jc: Na pewno coś się pomyliło w treści.
14 lut 23:14
Asia:): Nic nie pomyliłam, obliczyć granicę dążącą do 0 z plusem i zadanie jest takie jak widać
| | √x+x | |
sorka, tylko pierwiastek krótszy |
| |
| | √3x − √3x | |
14 lut 23:18
14 lut 23:21
yyhy: po podzieleniu licznika i mianownika przez √x
Teraz przejdz do granicy
14 lut 23:21
jc: Teraz jest inczej (x poza pierwistkiem). Wystarczy podzielić licznik i mianownik przez √x.
14 lut 23:23
Asia:): nie rozumiem
14 lut 23:27
Asia:): może ktoś w kolejności wytłumaczyć ?
14 lut 23:27
yyhy: | √x+x | | √x+√x*√x | |
| = |
| |
| √3x−√3x | | √3√x−√3√x√x | |
| | √x(1+√x) | | 1+√x | | 1+0 | | 1 | |
= |
| = |
| → |
| = |
| |
| | √x(√3−√3√x) | | √3+√x | | √3−√30 | | √3 | |
gdy x→0
bo jeżeli x>0 to x=
√x2=
√x*x=
√x*
√x
√ab=
√a*
√b
14 lut 23:37
Asia:): dzięki!
14 lut 23:39
yyhy: tam miało być po drugiej równości w 2 linijce
| 1+√x | |
| ale chyba ogarnęłąs  |
| √3−√3√x | |
Pzdr
14 lut 23:43