heeelp
mia: ciąg an jes określony wzorem rekurencyjnym
a1=1
an= an−1 − 1(n−1)n , gdy n≥2
a) podaj wzór na n−ty wyraz ciągu z zależności od n.
b) które wyrazy ciągu (an) sa mnijsze od 0,01?
POMOCY
14 lut 23:04
jc: Rozłóż odejmowany wyraz na ułamki proste.
14 lut 23:07
mia: czyli an= an−1 − 1n2−n ?
14 lut 23:11
jc: Albo po prostu wypisz kilka pierwszych wyrazów i wynik stanie się oczywisty.
14 lut 23:12
mia: jednak nadal nie wiem, jak wyznaczyć
14 lut 23:34
jc: Zapisz a1, a2, a3, a4, a5, i zobaczysz wynik!
14 lut 23:37
14 lut 23:41
mia: a1 = 1
a2 = 34
a3 = 712
a4 = 612
14 lut 23:44
mia: o matko, nie patrzcie na to wyżej! bo aż wstyd jaki błąd
14 lut 23:45
mia:
14 lut 23:45
jc: np. a5 = 1 − (1−1/2) − (1/2 − 1/3) − (1/3 − 1/4) + (1/4 − 1/5) = 1/5 jak u Eta
14 lut 23:46
mia: wiem, wiem. a jak się zabrać za b)?
14 lut 23:53
mia: po prostu mam podzielić licznik przez mianownik i tak sprawdzać?
14 lut 23:54
mia: czy 1n < 0,01 ?
14 lut 23:54
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an< |
| ⇒ |
| < |
| ⇒n>100 |
| | 100 | | n | | 100 | |
14 lut 23:56