sprawdzenie zadania
pakol: oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi
podstawy 12 i kacie nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy rownym 60 stopni
wyniki mi wyszly takie iz objetosc to 240√3
pole boczne 180 a pole calkowite 324 i chcialem zapytac czy to jest dobrze
14 lut 21:53
pakol : dobrze wykonalem to zadanie ?
14 lut 22:16
yht:
niestety źle
V = 72√3
Pb też = 72√3
PC = 108√3
14 lut 22:44
Mila:
Jakie masz wysokości?
14 lut 22:46
Mila:
Takie wyniki jak 22:44.
14 lut 22:48
pakol : 5
√3 jest pierwsza a potem mi wyszlo 10 ale przez to ze nie zastosowalem funkcji
trygonometrycznej
| | H | |
gdybym ja zastosowal to bylo by pewnie że tg60= |
| {3} tzn H przez 5 pierwiastkow z 3 |
| | 5√3 | |
przez 3 i co dalej ?
14 lut 22:53
pakol : 6 pierwiastkow z 3 przez 3 ****
14 lut 23:06
pakol : okej mam juz blad i wyszlo dobrze, dziekuje wam !
14 lut 23:09
Mila:

a=12
α=60
o
W ΔSOE:
H=6
√3*h=12 /*
√3
3h=12
√3 /:3
h=4
√3
| | 1 | | 122*√3 | | 144√6*6 | |
V= |
| * |
| *6= |
| =72√3 |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
=====================================
Licz dalej sam.
14 lut 23:16