Homologi
charlie: Stosunek mas cząsteczkowych dwóch alkanali będących kolejnymi homologami jest równy 1,194.
O jakich homologach mowa?
n wychodzi mi ujemne, nie wiem co robię źle
14 lut 21:41
Qulka: 1,194•(12n+2n+1+12+1+16)=12(n+1)+2(n+1)+1+12+1+16
14 lut 21:43
azeta: zapisz obliczenia
14 lut 21:43
Qulka: C3H7CHO i C4H9CHO
14 lut 21:46
charlie: Homologi będą różniły się o grupę −CH2, więc zapisałam takie coś
| CnH2n+1CHO | |
| = 1,194 |
| Cn+1H2n+3CHO | |
i wychodzi 14n+30=16,716n+52,536
Ktoś mógłby wyjaśnić gdzie robię błąd?
14 lut 21:47
Qulka: cięższy na górze
14 lut 21:48
charlie: Już wiem, to, co w mianowniku powinno być u mnie w liczniku, gdyż stosunek > 1
14 lut 21:49
charlie: Dzięki za pomoc
14 lut 21:49