pomocy
damian: pole podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego wynosi 54√3 cm2, kat nachylenia
krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy jest rowny 30 stopni, oblicz objetosc i pole
powierzchni bocznej tego ostroslupa
14 lut 21:37
damian: pomoze ktos ?
14 lut 21:55
Mila:
a
2=4*9
a=6
W ΔSOB:
H=2
√3
W ΔSOE:
|OE|=3
√3
H
2+|OE|
2=h
2
h
2=(2
√3)
2+(3
√3)
2
h
2=39
h=
√39
| | 1 | |
Pb=6* |
| a*h=3*6*√39=18√39 |
| | 2 | |
======================
14 lut 22:04
damian: dziekuje Ci mila
14 lut 22:12
Mila:
Zgadza się z odpowiedzią?
14 lut 22:18
pakol : część się zgadza a w reszcie musialem popelnic blad
14 lut 22:29
damian: no u mnie podobnie wlasnie, zle obliczylem wysokość i się posypało
14 lut 22:30