Jolanta:

(−2x+10)*x<0
−2x
2+10x<0
−x
2+5x<0
x(5−x)<0 x(5−x)=0
x=0 x=5 miejsca zerowe
rysujemy parabolę ramiona w dół x∊(−
∞;0)v (5:
∞)
x
4−x
3−10x
2−8x ≥0
x(x
3−x
2−10x−8) ≥0
x(x
3−x
2−10x−8)=0
x=0 x
3−x
2−10x−8=0 sprawdzam dzielniki 8 dla x=−1wartośc=0 dzielę przez x+1
x
2−2x−8
x
3−x
2−10x−8 : (x+1)
−x
3−x
2
−2x
2−10x
2x
2+2x
−8x−8
8x+8 x
3−x
2−10x−8=(x
2−2x−8)(x+1)
x
2−2x−8=0 Δ=b
2−4ac=4+32=36
x
2=4
zaznaczamy x na osi x=0 x=−1 x=−2 x=4 najwyższa potega x
4 znak plus czyli
rysujemy od prawej strony z góry x∊(−
∞,−2> v<−1,0> v<4,
∞)
Teraz rysujemy na jednym wykresie zbiór A iB i zaznaczamy część wspólna