liczby wymiene, liczby niewymierne
Zosia :):
Która z liczb jest liczbą niewymierną?
Nauczyciel powiedział, że tylko i tylko jedna... A według mnie 2

a) [tex] \sqrt{1 \frac{9}{16} } [/tex]
b) 2,(13)
c) [tex](( \sqrt{2})
3)[/tex]
d) [tex] \frac{ \sqrt{72} }{ \sqrt{27} } [/tex]
Bardzo proszę o pomoc!
14 lut 21:02
Eta:
D)
14 lut 21:02
Zosia :): a) pierwiastek z 1 i 9/16
b) 2,(13)
c) pierwiastek z 2 do potęgi 3
d) ułamek: w mianowniku pierwiastek z 72, a w liczniku pierwiastek z 27
14 lut 21:03
Zosia :): Ale dlaczego? Czy liczba z podpunktu c) nie jest liczbą niewymierną?
14 lut 21:04
bezendu:
Eta
D
−1
14 lut 21:05
Eta:
A) ∊W
B)∊ W
C)
√23=2
√2 ∊IW
14 lut 21:07
prosta:
w kluczu odp. D
14 lut 21:10
Zosia :): Ja ciągle jestem przekonana że prawidłowa odpowiedź to C i D, a nauczyciel
w piątek powiedział nam, ze tylko i tylko jedna...
14 lut 21:13
Eta:
To może w C) jest 3√23=2∊W
14 lut 21:14
Qulka: może to był
√32
14 lut 21:15
Eta:
Może ?............... może? ........... może?
14 lut 21:20
5-latek: To dla zartów
Stary człowiek i może
14 lut 21:22
Eta:
Czy "stary człowiek" w mo
rzu mo
że?
14 lut 21:24
5-latek: Dobry wieczor

Może ,może
14 lut 21:27