Wyznaczenie miary kątów
Asia: √2sinα−cos
2α=sin
2α
Próbowałam sama to ogarnąć ale nie mam jakoś pomysłów
14 lut 20:53
prosta:
przenieś cos na prawo i popatrz na prawą stronę
14 lut 20:54
Godzio:
√2sinα = sin
2α + cos
2α (jedynka trygonometryczna)
√2sinα = 1
α = 45
o (lub odpowiednio więcej, nie wiem na jakich kątach Ci zależy)
14 lut 20:54
Qulka: przenieś cos na drugą
√2sinα=1
14 lut 20:55
Eta:
| | √2 | |
√2sinx=1 ⇒ sinx= |
| ⇒ x=.... v x=.... |
| | 2 | |
14 lut 20:55
Jerzy:
cos2x = 1 − sin2x i podstaw sinx = t i |t| ≤ 1
14 lut 20:56
Eta:
14 lut 20:56
5-latek: √2sinα= sin
2α+cos
2α
√2sinα=1
| | π | |
to α= |
| (dla kąta ostrego |
| | 4 | |
14 lut 20:57
Godzio:
Asie sypnęło
14 lut 20:57
Eta:
Kto jeszcze ?
14 lut 20:57
5-latek: A tu tyle naraz znalazło się rozwiazan
14 lut 20:58
Asia: Ups nie zobaczyłam, że tam jest jedynka trygonometryczna i zacząłam liczyć inaczej

Dziękuje
14 lut 21:12
Anna: x=π/4+2kπ lub x=(π −π/4)+2kπ
15 lut 16:33