prawdopodob
ha: Hania ma w kieszeni pięć kluczy, z których tylko jeden otwiera drzwiczki jej biurka. Hania
wybiera klucze na chybił trafił i gdy jest niewłaściwy, odkłada go na biurko. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia, że Hania właściwy klucz wyciągnie:
a) za pierwszym razem,
b) za trzecim razem,
c) nie później niż za trzecim razem
14 lut 20:43
prosta:
zdarzenia niezależne?
14 lut 20:55
ha:
14 lut 20:56
14 lut 20:58
prosta:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | |
c) |
| + |
| * |
| ++ |
| * |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
14 lut 21:00
Eta:
"++" ?
14 lut 21:01
prosta:
pomyłka

ma być jeden plus oczywiście
14 lut 21:06
Eta:
14 lut 21:08
ha: moglibyście wyłumaczyć co i skąd?
14 lut 21:38
ha: 
?
14 lut 21:42
olekturbo: tez nie ogarniam, np dlaczego 1/4?
14 lut 21:45
olekturbo: Ref
14 lut 22:00
Saizou :
| | 1 | |
ja też nie wiem dlaczego P(A:={za pierwszym razem trafimy na odpowiedni klucz})= |
| , jak |
| | 4 | |
| | 1 | |
dla mnie to P(A)= |
| , bo mamy 5 kluczy (czyli nasza |Ω|), a możliwości że trafimy na |
| | 5 | |
właściwy klucz to 1 (nasz |A|)
14 lut 22:05
Saizou :
b) za 3 razem właściwy, tzn że za pierwszym był zły (4 opcje, a w kieszeni mamy 5 kluczy), za
drugim razem był zły (3 opcje, a w kieszeni mamy 4 klucze) i za trzecim razem był właściwy (1
opcja, a w kieszeni mamy 3 klucze)
14 lut 22:10
prosta:
policzyłam dla 4 kluczy w kieszeni
14 lut 22:23
olekturbo: o i wszystko sie zgadza
14 lut 22:43
olekturbo: a w c)
| | 4 | |
albo za drugim |
| *{1}{4} |
| | 5 | |
| | 3 | | 1 | |
albo za trzecim |
| * |
| |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | |
czyli |
| + |
| *{1}{4} + |
| * |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 3 | |
14 lut 22:47