cvcx
pies: Wyznacz wszystkie wartości parametru m i n, dla których dziedziną funkcji
f(x) = √(x2 − x − 6)*(x2 + mx − 2nx − 2 mn) jest zbiór liczb rzeczywistych
14 lut 18:44
Qulka: to co jest pod pierwiastkiem ma być ≥0 więc jeśli to parabola to a>0 i Δ≤0
14 lut 18:47
pies: brawo ale wiesz co ....co z tym drugim (x2 + mx − 2nx − 2 mn
14 lut 18:49
olekturbo: Nie spinaj się tak

x
2 + (m−2n)x−2mn
Δ < 0
14 lut 18:50
pies: no ale co mam najpierw obliczcyc ..napiesz w podpunktach ...najpierw (x2 − x − 6) a> Δ≤0 i co
dalej
14 lut 18:53
Qulka: ponieważ w tym pierwszym nie masz niewiadomych i są dwa miejsca zerowe ..to w tym drugim muszą
być w tym samym miejscu, żeby oba jednocześnie były na + i oba naraz na − bo − • − też jest +
14 lut 18:54
pies: co ty moiwsz? o co ci chodzi
14 lut 18:55
olekturbo: chyba się nie dogadamy. moze na początek troche teorii pies?
14 lut 18:56
pies: jakies teorii ? no powiedz
14 lut 18:56
5-latek: pies
do obcej osoby zwracaj się nie ty ale Ty
Poza tym nie wiesz ale to jest Pani doktor chemii i wie co mowi

Poza tym TY masz takie braki w teorii ze glowa boli . Powaznie
14 lut 18:59
pies: (m−2mn)2−4(−2mn)≤0
i wyszlo mi 5m2≤0
i co dalej m=0 ?
14 lut 19:00
pies: powznie nie wydaje mi sie .....no wlasnie chemii a nie matematyki
14 lut 19:01
Qulka: mgr chemii a dr nauk technicznych

poza tym ciekawe jak Ci wyszło 5m
2
14 lut 19:03
5-latek: Poczytaj posty
Qulki (Podzdrawiam

a potem mam nadzieje ze ja przeprosisz OK?
14 lut 19:04
pies: no jak to jak
m
2−4mn+4m
2+4mn≤0
czyli 5m
2≤0
no ale powiedzcie jak to zrobic bo co ja mam wiedziec jak nic nie powiedzieliscie tylko tyle ze
Δ≤0 co ja tez wiedizalem ...QULKA PRZEPRASZAM pani magister dr nauk technicznych .....ale co
ja przeciez bylem mily
14 lut 19:06
Qulka:

to jest pierwszy nawias (niebieskie ) więc drugi (np zielony ) musi mieć te zame miejsca zerowe
aby zawsze ich iloczyn był ≥0
14 lut 19:07
pies: oooo a dlaczego taki paskudny dziwny i straszny i okropny wniosek to co teraz napisalas
14 lut 19:09
Qulka: a ponieważ ich rozpiętość ramion (tzw "a" ) jest taki sam ...to tu u Ciebie będzie to dwa razy
ten sam nawias czyli
2mn =6
m−2n =−1
14 lut 19:09
Qulka: Dygresja... a podnosząc do kwadratu gdzieś zgubiłeś n
2 w drugim
14 lut 19:10
pies: a skad ja mialem widziec ze zeby 2 iloczyny byly >0 to musza miec takie same miejsca zerowe
to okrtutne
14 lut 19:12
pies: a jakby mialy rozne wspolczynniki a to jakby to trzeba bylo zrobic qulka
14 lut 19:14
Qulka: bo tylko + • + daje + lub − • − daje + wiec się muszą zmienić naraz

bo jak druga się
spóźni to będie + • − więc ujemna
14 lut 19:15
5-latek: Okrutne to jest to jak Ty doszedles do klasy maturalnej

Bez obrazy ale dziecko w szkole podstawowej już wie ze np. 4*4=16 (jest dodatnie
ale także (−4)*(−4)=16 czyli iloczyn dwóch liczb ujemnych da wynik dodatni
14 lut 19:16
Qulka: to wtedy drugi nawias to a(x+2)(x−3) więc ax2 −ax −6a i dopiero porównujesz z Twoimi m i n
14 lut 19:16
pies: nie rozumiem jak to ma sie do miejsc zerowych ale ok ..jestem glupi ....a jakby a≠a2 to co
wtedy
14 lut 19:16
5-latek: Nikt nie powiedział ze jesteś glupi
Po prostu masz duże braki w teorii
Musisz sobie zakupić jakiś zbior zadań gdzie jest dużo rozwiązanych zadań i rozbudowane
odpowiedzi do zadań .
Ktos jakiś poleci
14 lut 19:19
Qulka: w Twoim zadaniu miejscami zerowymi są −2 i 3 i już je wstawiłam
ogólnie to będzie a(x−mz1)(x−mz2)
14 lut 19:19
pies: :(
14 lut 19:22
pies: nie mam brakow w teorii jestem glupi po prostu....no wiem przeciez ze zeby bylo dodatnie to
musza byc + i + lub − i − ale dalej nie rozumiem tego aaaa
14 lut 19:29
pies: dobrze nie bede tego robil dziekuje bardzo jestes nawet mila jak na doktora
14 lut 19:33
Qulka: w pierwszym nawiasie jest (x2−x−6) jest to ta niebieska parabola.. konkretna bez parametrów
więc nie zrobisz z nią nic.. (to ten niebieski wykres) tym bardziej nie zmusisz jej żeby
miała Δ<0
zatem
ta druga parabola (drugi nawias) musi się dopasować do tej pierwszej
14 lut 19:33
pies: jak ma sie dopasowc ? czyli co ma miec taki same x1 i x2 mam je wyliczyc czy co
14 lut 19:37
Qulka: tak ..dokładnie...mieć takie same x1 i x2 i musisz je wyliczyć
14 lut 19:41
pies: dziekuje
14 lut 19:44