Problem z całką
mati220: Siemka. Mam problem z taką całką. Ogólnie jest to liczenie objętości bryły obrotowej itp. ale
nie mogę sobie poradzić z tą całką.
Oto ona:
∫(√15*3√5x+4)2dx
14 lut 18:24
jakubs: √15 <− stała, to przed całkę
zostaje:
∫(5x + 4)
2/3 dx
No i co o tym sądzisz, co tutaj trzeba zrobić ?
14 lut 18:26
ikd: 15*∫(5x+4)23 dx
14 lut 18:27
Jerzy:
Podstaw 5x + 4 = t
14 lut 18:29
mati220: Aha

wielkie dzięki

głowiłem się nad tym a tu od tak można sobie wywalić pierwiastek z 15
przed całkę,
Jeszcze raz dzięki
14 lut 18:30
grzest:
∫(√15*3√(5x+4)2dx=15∫(5x+4)23dx=....
t=5x+4.
14 lut 18:32
14 lut 18:32
mati220: Hmmm... ale z tego co widzę to Mariusz ma źle? przecież chyba √15 to nie to samo co
√152.
A tak jeszcze wracając, czemu po wyciągnięciu z całki stałej √15 usuwa się pierwiastek?
14 lut 18:44
mati220: Sory tam powinno być że √15 to nie to samo co √155
14 lut 18:45
mati220: Czyli jak to powinno być? Bo w kalkulatorze całek wynik to 95(5x+4)(5/3)
14 lut 18:54
jakubs: Wynik
Mariusza jest poprawny
14 lut 19:00
mati220: To skąd się wzięło to √155 ? Czyli to co było wcześniej napisane to tam powinno być
√15 zamiast 15? np u grzest lub ikd ?
14 lut 19:05
14 lut 19:10
jakubs: Powinien być
√15, a nie 15

Podstawienie:
| ⎧ | t = 5x+4 | |
| ⎩ | dt= 5dx −> 15dt = dx |
|
zatem:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
√15 * |
| ∫ t2/3 dt = √15 * |
| * |
| * t5/3 + C |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | |
= √15 * |
| * |
| * (5x+4)5/3 + C |
| | 5 | | 5 | |
14 lut 19:10
mati220: Ok, dzięki

A powiedzcie mi czemu kalkulator całek twierdzi że wynik powinien wyglądać
14 lut 19:16
jakubs: Pewnie pisałeś 15 zamiast
√15
14 lut 19:16
mati220: Właśnie wpisałem poprawnie i taki wynik mi wyświetliło
14 lut 19:19
14 lut 19:20
mati220: Hmmm... na jednym z twojego linku jest ten sam wynik co podałem
14 lut 19:27
mati220: Tym bardziej że gdy wpiszę wprost to co mam na kartce czyli nie skracając sobie tylko wszystko
podniesione do kwadratu to właśnie taki wynik otrzymuję
14 lut 19:28
jakubs: Tak, ale zobacz na funkcję podcałkową
14 lut 19:28
mati220: Nie bardzo wiem o co chodzi skąd się to bierze w kalkulatorze ale dzięki za pomoc i
wytłumaczenie co i jak
14 lut 19:32
jakubs:
14 lut 19:39