pochodna
Miki2x: Jaka będzie z tego pochodna?
14 lut 18:00
Mariusz:
| | f(x+Δx)−f(x) | |
Policz granice limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
Jak chcesz korzystać z wzorków to wymnóż licznik i skorzystaj ze wzorku na pochodną ilorazu
14 lut 18:03
Miki2x: skorzystałem z wzoru na iloraz, ale nie wiem czy mam dobry wynik
14 lut 18:05
5-latek: To wpisz do wolframa sobie i sprawdz
14 lut 18:07
14 lut 18:09
Mariusz:
(x−3)
2(x−2)=(x
2−6x+9)(x−2)=(x
3−6x
2+9x−2x
2+12x−18)
(x−3)
2(x−2)=(x
3−8x
2+21x−18)
| | (3x2−16x+21)(x+2)−(x3−8x2+21x−18) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+2)2 | |
| | (3x3−16x2+21x+6x2−32x+42)−(x3−8x2+21x−18) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+2)2 | |
| | (3x2−10x2−11x+42)−(x3−8x2+21x−18) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+2)2 | |
| | 2x3−2x2−32x+60 | |
f'(x)= |
| |
| | (x+2)2 | |
14 lut 18:28
Miki2x: dziękuję
14 lut 18:44
Miki2x: jeżeli przemnoże to sobie przez mianownik to zostanie mi 2x3 −2x2 −32x +60
to po podstawieniu do równania y'=0 to jak z tego wybranąć aby znaleźć rozwiązania do minim i
max extremów?
14 lut 19:00
Mariusz:
2(x3−x2−16x+30)
27−9−48+30
57−57=0
x=3 jest pierwiastkiem
14 lut 19:26
Miki2x: dzięki
14 lut 19:27