dziedzina
stivi łonda : x3−3x2+2
jaka tutaj wyjdzie dziedzina? Bo nie wiem jak to rozpisać
14 lut 17:24
Jack: dziedzina rzeczywiste? ;x
14 lut 17:25
5-latek: dziedzina wielomianu jest zbior liczb ℛ
14 lut 17:26
Jack:
x3 − x2 − 2x2 + 2 =
= x2(x−1) −2(x2 − 1) =
= x2(x−1) −2(x−1)(x+1) =
= (x−1)[x2 −2(x+1)] =
= (x−1)[x2 − 2x − 2)] =
= (x−1)(x2 − 2x − 2)
x2 − 2x − 2 = 0
delta...
14 lut 17:29
stivi łonda : a no dzięki, już mi się miesza od nadmiaru kofeiny
14 lut 17:29
PW: Tradycyjnie zapytam:
− A co masz na myśli chcąc "rozpisać"?
Zamiast "rozpisywać" lepiej "rozmyślać".
14 lut 17:31
stivi łonda : ale to w końcu rzeczywiste czy mam delte liczyć?
14 lut 17:44
5-latek: A w ogole to wiesz co masz z tym zrobić
Poza tym Jack dlaczego to przyrównujesz do zera ?
Czy masz polecenie wyznaczyć pierwiastki ?
Przeciez to nie jest równanie
14 lut 17:46
stivi łonda : wyznaczam extrema. Potrzebuję wyznaczyć dziedzine funkcji i później pochodnej z tego..
14 lut 17:48
Zimiok: rozpisalem bo obstawialem ze chodzi o przyrownanie do zera...
jesli ktos pyta jaka dziedzine ma funkcja typu y= x
to albo nie zna podstaw, albo wlasciwie chodzi mu o co innego
14 lut 17:49
Jack: No i wyszlo na jaw ; D
14 lut 17:49
5-latek: Df=R
f(x)= x3−3x2+2
f'(x)= 3x2−6x
14 lut 17:50
stivi łonda : no to gitara, zastanawiałem się tylko czy faktycznie wyjdzie df=R
14 lut 17:51