Ile wyrazów ciągu należy do przedziału?
cecidit: W ciągu arytmetycznym (an) dane są: a2 = −12 i a1 = 17. Ile wyrazów tego ciągu należy do
przedziału (62; 118> ? Odpowiedź to 12
Proszę o wyjaśnienie mi tego zadania, ponieważ według moich obliczeń błędna jest albo odpowiedź
albo dane w zadaniu.
Według mojego rozumowania:
Założenia: n∊ℕ+
tak więc r= −12 − 17 = −29
W związku z tym, wszystkie kolejne wyrazy ciągu będą ujemne i żaden z nich nie będzie należał
do przedziału (62; 118>
Podręcznik jednak mówi, że to 12... o co chodzi? Są jakieś błędy w moim rozumowaniu?
14 lut 17:18
5-latek: Musisz rozroznic to
wyraz ciągu(czyli jego numer) i wartość tego wyrazu
Numer wyrazu musi być dodatni ale wartość wyrazu może być ujemna
14 lut 18:13
cecidit: Wiem, że według definicji wartości mogą być ujemne, ale wg. tego zadania mają one zawierać się
w przedziale (62; 118>, który zawiera liczby tylko dodatnie... skoro a1 = 17 a2 = −12 a r=
−29 to każda kolejna wartość będzie ujemna, przez co nie będzie należeć do przedziału...
14 lut 18:47