asd
olekturbo: wskaz zbior wszystkich wartosci parametru m dla ktorych rownanie x
2+y
2+mx+1 = 0 nie jest
równaniem okręgu
dobrze to robie?
−2a = m
r
2 ≤ 1 ⇔ m
2−4 ≤ 0
(m−2)(m+2) ≤ 0
m ∊ <−2,2 >
14 lut 16:20
y:
( x +0,5m)2 − 0,25 m2 + ( y − 0)2 = −1
( x + 0,5m)2 + y2 = 0,25 m2 − 1
Musi być
0,25 m2 − 1 ≤ 0 / * 4
m2 − 4 > 0
( m +2)*( m − 2) ≤ 0
m∊ < − 2. 2 >
==========
14 lut 16:25
olekturbo: A jeszcze czy to da się inaczej rozwiazac?
wiedzac, ze x+1/x =3 oblicz wartosc wyrazenia |x−1/x|
x2+2+1/x2 = 9
x2+1/x2 = 7
x2−2+1/x = a2
x2+1/x = a2+2
a2+2 = 7
a2 = 5
a = √5
14 lut 16:26