stereometria
hegel: okrąg wpisany w podstawę ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma promień 6 √3
. Wyznacz cosα, gdzie α jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
14 lut 15:37
dero2005:

czy to wszystkie dane?
14 lut 20:17
hegel: wysokość ostrosłupa 6, promień 6 √3
14 lut 20:30
Qulka: cosα=−0.875
14 lut 20:40
dero2005:

a − krawędź podstawy
l − krawędź boczna
h
s − wysokość ściany bocznej
h − wysokość ostrosłupa
r = 6
√3
h = 6
h
p = 2r = 12
√3
h
s =
√r2 + h2 = 12
l =
√hs2 + (a2)2 = 6
√5
a*h
s = k*l
h
p2 = 2k
2 − 2k
2cosα
cosα =
14 lut 21:02