Prosze o pomoc
Agacior: Napisz wzór funkcji kwadratowej f której Yf jest zbiorem jej wartości gdy f(2)=2 f(8)=2 i
Yf=(−∞,5>
14 lut 15:25
Janek191:
q = 5
więc
f(x) = a*(x − 5)
2 + 5 oraz f(2) = 2
więc
2 = a*(2 − 5)
2 + 5
2 = 9 a + 5
9 a = − 3
| | 1 | |
Odp. f(x) = − |
| *( x −5)2 + 5 |
| | 3 | |
========================
14 lut 16:03
Agacior: W p dodajemy miejsca zerowe a 2 i 8 to nie miejsca zerowe.
14 lut 16:13
Janek191:
Nie szkodzi . Są symetrycznie położone względem osi symetrii x = p , bo f(2) = f(8)
14 lut 16:15
Janek191:
Patrz na wykres
14 lut 16:16
Agacior: Okej, dziekuje
14 lut 16:16