Prosze o pomoc
Agacior: Napisz wzór funkcji kwadratowej f której Yf jest zbiorem jej wartości gdy f(2)=0 f(5)=0 i
Yf=<−8,∞)
14 lut 14:59
Jerzy:
y = a(x − 2)(x − 5) i y(3,5) = − 8
14 lut 15:02
Janek191:

f(2) = 0 f(5) = 0
q = − 8
więc
f(x) = a*( x − 3,5)
2 − 8
oraz f(2) = 0 ⇒ 0 = a*(2 − 3,5)
2 − 8 = 2,25 a − 8
2,25 a = 8
| | 32 | |
odp. f(x) = |
| *( x − 3,5)2 − 8 |
| | 9 | |
===========================
14 lut 15:07
===:

Znasz miejsca zerowe więc piszesz postać iloczynową
f(x)=a(x−2)(x−5) x
w=3,5
−8=a*1,5*(−1,5)
itd
14 lut 15:09