Granica funkcji
ajer: lim x−>1 (x−1)ctg(x−1)
Jak się za to zabrać?
14 lut 14:59
Janek191:
| | x −1 | |
f(x) = ( x −1) ctg (x −1) = |
| |
| | tg ( x −1) | |
więc
lim f(x) = 1
x→1
14 lut 15:01
ajer: Mógłbyś jakoś bardziej rozjaśnić? Wiem, że ctg=1/tg ale skąd wzięło się 1?
14 lut 15:30
14 lut 15:55
ajer: Nadal nie rozumiem, jak to zastosować powyzej? Skraca się?
14 lut 16:02
Janek191:
x → 1 to x − 1 → 0
| | tg x | | x | |
i dlatego stosujemy wzór lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | tg x | |
x→0 x→0
14 lut 16:05