Trygonometria
Jack: Jak wziąć się za tego typu zadania :
1) cos(x−1) = x
2 + x − 2
| | 1 | |
2) 2 cosx = log y + |
| |
| | log y | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) wstawiajac za iksa x+1 otrzymam
cos(x) = (x+1)
2 + (x+1) − 2
cos x = x
2 + 2x + 1 + x + 1 − 2 = x
2 +3x
Tylko co dalej z tym : D
14 lut 14:36
Jack: 2) moglbym podstawic
log y = t
i wtedy
2cosx * t = t
2 + 1
t
2 − 2 t cosx + 1 = 0
tylko co teraz
14 lut 14:45
azeta: wydaje mi się, że prostymi metodami to raczej się do niczego nie dojdzie. przydałyby się tutaj
jakieś metody przybliżone/graficznie
14 lut 14:49
Kacper:
Jedynie graficznie da się rozwiązać.
Przykłady tak dobrane, aby po narysowaniu dało się odczytać.
W innym przypadku tylko metody przybliżone.
14 lut 14:53
ICSP: 1) tylko graficznie
| | 1 | |
2) Rozważyć jakie zbiory wartości maja funkcje f(x) = cosx oraz f(y) = logy + |
| . |
| | logy | |
14 lut 15:13
ICSP: f(x) = 2cosx oczywiście.
14 lut 15:14
Jack: ok, dzieki
14 lut 15:25