Spośród prostopadłościanów o podstawie kwadratowej i polu powierzchni
PR: Spośród prostopadłościanów o podstawie kwadratowej i polu powierzchni całkowitej P podaj
wymiary tego, który ma największą objętość.
14 lut 13:49
Kacper:
Sześcian
14 lut 13:50
Godzio:
| | P − 2a2 | |
P = 2a2 + 4ah ⇒ P − 2a2 = 4ah ⇒ h = |
| |
| | 4a | |
| | P − 2a2 | | 1 | |
V = a2h = a2 * |
| = |
| (− 2a3 + aP) |
| | 4a | | 4 | |
| | 1 | | P | | √6P | |
V'(a) = |
| (−6a2 + P) = 0 ⇒ 6a2 = P ⇒ a2 = |
| ⇒ a = |
| |
| | 4 | | 6 | | 6 | |
| | √6P | |
Pochodna zmienia znak w punkcie a = |
| z + na − więc mamy maksimum. |
| | 6 | |
| | | | 5 | | 3 | | 5√P | |
h = |
| = |
| P * |
| = |
| |
| | | | 6 | | 2√6P | | 4√6 | |
14 lut 13:57
PR: to zadanie za 5 pkt na rozszerzeniu, więc sądzę, że napisanie "sześcian" nie wystarczy
14 lut 13:57
Godzio:
| | | |
Zjadłem 2 i zły wynik wyszedł ... h = |
| |
| | | |
Teraz już wyjdzie ten nieszczęśliwy sześcian
14 lut 13:58
Kacper:
No właśnie się dziwiłem, że nie wychodził
14 lut 14:06
pomy: skąd przy a √2P2 ?
14 lut 14:11
pomy: Godzio, mógłbyś wytłumaczyć po kolei co się tu dzieje?
14 lut 14:12
Godzio:
Liczę wy wysokość ze wzoru na pole całkowite.
Wyznaczam dziedzinę dla a. Musi być > 0 bo to długość boku, a dodatkowo wysokość musi być > 0
| | √2P | |
więc otrzymuje warunek < |
| . Dalej liczę objętość i podstawiam wyznaczone h. Aby |
| | 2 | |
znaleźć maksimum liczę pochodną i przyrównuje do 0. W ten sposób znajduję a. Wracam z tym do
| | √6P | |
wysokości i otrzymuję a = h = |
| |
| | 6 | |
14 lut 14:15
pomy: dzięki
14 lut 14:30