matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
xaxex:
Czemu całka z 2x/(x
2
+1) =ln(x
2
+1)+C. We wzorach jest, że 1/x to ln(x), a nie, że 2x/x to ln(x).
14 lut 13:42
Godzio:
Wzór jest taki:
f ' (x)
∫
dx = ln | f(x) | + C
f(x)
14 lut 13:48
Kacper:
2x
Poza tym
=2
x
14 lut 13:49