jak
pies: Dla jakich wartości parametru m część wspólna przedziałów
A=(−00;m³−m> i B=<2m−2;+00) jest zbior pusty prosze o wyjasnienie dlaczego tak wlasnie it
14 lut 13:29
Janek191:
Musi być
m3 − m < 2m − 2
14 lut 13:31
pies: no wiem ..ale nie wiem

dlaczego
14 lut 13:37
Kacper:

Który rysunek odpowiada sytuacji opisanej w zadaniu?
14 lut 13:47
pies: odp c ?
14 lut 13:47
Kacper:
To teraz jaka zależność zachodzi między końcami przedziałów A i B?
14 lut 13:50
pies: no przedzial a ma byc <b no ale...........
14 lut 13:53
Janek191:
Patrz: 13.31
14 lut 13:55
pies: no a jak to rozwiazac ? trzeba podzielic?
14 lut 13:56
Janek191:
m3 − 3 m + 2 < 0
m = 1 bo 1 − 3 + 2 = 0
m(m2 −1) − 2*(m −1) < 0
m*(m −1)*(m +1) − 2*(m −1) < 0
( m −1)*(m2 + m − 2) < 0
( m −1)*( m +2)*(m − 1) < 0
( m − 1)2*( m + 2) < 0
m < − 2
=====
14 lut 14:02
pies:

moge cos spytac bo ja mam tak
(m
2−1)(m−2)<0
(m−1)(m+1)(m−2)<0
czyli m=−1 1 i 2 ale z tego wy nika ze wykres jest cos takiego
14 lut 14:13
Janek191:
14 lut 14:17
Jerzy:
a gdzie miejsce zerowe: m = − 1 ?
14 lut 14:21
Jerzy:
14 lut 14:24
pies: ale co ja zle zrobilem (m−1)(m+1)(m−2)<0 wychodzi inny wykres
14 lut 14:24
pies: no wlasnie taki mi chycodzi a odp ma byc −00,−2
14 lut 14:25
Jerzy:

tak ma być
14 lut 14:26
pies: no wlasnie a odp jest −00,−2
14 lut 14:27
pies: umie ktos to zrobic powie mi ktos dlaczego mi wychodzi zle? w odp jest (−00,−2)
14 lut 14:29
Jerzy:
odp: m ∊ (−∞,−1) U (1,2)
14 lut 14:35
pies: a wiem gdzie jest blad zle podzielilem ale nie iwem dlaczego dziele m3 − 3 m + 2 przez m−1
no i co wychodzi mi cos takeigo
1 −3 2
1 −1 0
czyli m2−1 dobrze?
14 lut 14:37