Ze Zwardonia do odległej o 15 km Milówki wyruszył pieszo turysta.Godzi nę późnie
Zuza pilne proszę !!!: Ze Zwardonia do odległej o 15 km Milówki wyruszył pieszo turysta.Godzi nę później z Milówki do
Zwardonia wyjechał samochód, który minął turystę po 15 min jazdy.po pół godzinnym postoju w
Zwardoniu kierowca ruszył w drogę powrotną.po raz kolejny minął turystę zmierzającego do
Milówki po 50 minutach od ich ostatniego spotkania. Oblicz,ile czasu zajęła turyście droga ze
Zwardonia do Milówki.przyjmij ze turysta przeszedł całą drogę w tym samym tempie a kierowca w
obie strony jechał z taką samą stałą prędkością.
14 lut 13:24
===:
a wkład własny?
14 lut 13:33
Zuza pilne proszę !!!: vt75=vs15
14 lut 13:39
Zuza pilne proszę !!!: co dalej?
14 lut 13:40
Kacper:
Skąd to wzięłaś?
14 lut 13:44
Zuza pilne proszę !!!: nie mam gadu, piszę z mamy laptopa...
14 lut 13:56
Kacper:
Pisz w jednym miejscu. Poza tym założenie to nie problem, po 3h siedzenia to niewiele czasu
zajmuje
14 lut 13:57
Janek191:
v
1 − prędkość pieszego
v
2 − prędkość samochodu
Mamy
| | 1 | | 1 | |
1 |
| v1 + |
| v2 = 15 / * 4 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | |
(1 |
| + |
| ) v1 = |
| v2 |
| | 4 | | 6 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−
5 v
1+ v
2 = 60
zatem
| | 25 | |
5 v1 + |
| v1 = 60 / * 4 |
| | 4 | |
20 v
1 + 25 v
1 = 240
45 v
1 = 240
dlatego
v
1*t = 15
=======================
14 lut 14:37
Zuza pilne proszę !!!: ale nie jest to poprawna odp ...:(
14 lut 15:20
Zuza pilne proszę !!!: dlaczego w 2 równaniu drogi są równe ?
14 lut 15:22
Janek191:
t = ? wg odpowiedzi .
14 lut 15:23
Zuza pilne proszę !!!: 3 godz 45 min ,,,,
14 lut 15:24
Zuza pilne proszę !!!: proszę ratujcie

!
14 lut 19:03
Mila:

v
1 − prędkość pieszego
v
2 − prędkość samochodu
| | 5 | |
s1= |
| *v1− droga przebyta przez turystę |
| | 4 | |
| | 1 | |
s2= |
| *v2− droga przebyta przez kierowcę do momentu spotkania w P1. |
| | 4 | |
(*) 5v
1+v
2=60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
Po pierwszym spotkaniu, kierowca przebywa drogę s1, następnie w Z odpoczywa |
| h, |
| | 2 | |
potem jedzie w kierunku M , czyli przebywa drogę ZP
2.
Łączna droga kierowcy od pierwszego spotkania do drugiego spotkania:
| | 5 | | 1 | | 1 | |
P1Z+ZP1+P1P2=s1+s1+x− drogę tę przebywa w czasie ( |
| h− |
| h= |
| h) |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
s1+s1+x=2* |
| *v1+ |
| *v1 |
| | 4 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
2* |
| *v1+ |
| *v1= |
| *v2⇔ |
| | 4 | | 6 | | 3 | |
Postawiamy do (*)
v
2=40km/h
v
1=4km/h
4*t=15
=================
14 lut 21:03
Zuza pilne proszę !!!: Dziękuję

14 lut 21:08
Mila:
14 lut 21:30