Przygotowanie do matury #24
The City:
Polecenie: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu nierówności.
Wczoraj
Mila wytłumaczyła mi jak rozwiązywać układy podobne do tego
poprzez wyznaczanie przedziałów itd... ale w e) i f) nie wiem jak miałbym wyznaczyć
przedziały...
14 lut 12:17
Benny: f)
|y|≤|x|
y≤|x| ⋀ y≥−|x|
14 lut 12:38
The City:
niestety, nie wiem jak to dalej zrobić, bo jak rozbiję to na dwa układy, tj.
⋁
to wówczas chyba nie będzie miało to znaczenia czy było y≤|x| ⋀ y≥ −|x| czy y≤|x| ⋁ y≥ −|x|, a
to raczej ważne..
14 lut 13:12
Jerzy:
Dla x ≥ 0 i y ≥ 0 masz: y ≤ x
Dla x ≥ 0 i y < 0 masz: − y ≤ x
Dla x < 0 i y ≥ 0 masz: y ≤ − x
Dla x < 0 i y < 0 masz: − y ≤ − x
14 lut 13:18
Godzio:
Podpunkt e)
|x + y| ≤ 4 ⇒ − 4 ≤ x + y ≤ 4 ⇒ − x − 4 ≤ y ≤ − x + 4
Rysujesz prostą y = −x − 4 oraz prostą y = − x + 4. Obszar, który Cie interesuje znajduje
się między tymi prostymi (włącznie z nimi)
Podobnie druga część układu. Ostatecznie bierzesz część wspólną (pewnie wychodzi
jakiś równoległobok )
14 lut 13:46
The City:
Dzięki wszystkim. Za chwilę to przelicze i w razie problemów napisze.
14 lut 13:55
Mila:

1) |x+y|≤4 (niebieski kwadrat , warto zapamiętać)
|x−y|≤4 ⇔−4≤x−y≤4 /−x
−x−4≤−y≤4−x /*(−1)
x−4≤y≤x+4 obszar między prostymi
y=x−4 i
y=x+4
wynik niebieski kwadrat z brzegiem.
14 lut 18:09