Statystyka
Luka 11: Pomocy
zmienna losowa opisuje wartość wygranej w loterii w której wiadomo
że losów wygrywa 40% przy czym wygrane w wysokości 10,50,100,1000 zł
mogą sie pojawić w proporcji 4;3;2;1. określić rozkład zmiennej losowej
i obliczyć jej wartość oczekiwaną.
14 lut 12:14
Godzio:
P(X = 0) = 0.6
P(X = 10) = 4x * 0.4
P(X = 50) = 3x * 0.4
P(X = 100) = 2x * 0.4
P(X = 1000) = x * 0.4
Suma prawdopodobieństw musi dać 1.
1.6x + 1.2x + 0.8x + 0.4x + 0.6 = 1 ⇒ 4x = 0.4 ⇒ x = 0.1
P(X = 0) = 0.6
P(X = 10) = 0.16
P(X = 50) = 0.12
P(X = 100) = 0.08
P(X = 1000) = 0.04
EX = 0 * 0.6 + 10 * 0.16 + 50 * 0.12 + 100 * 0.08 + 1000 * 0.04 = 55.6
14 lut 13:40
Luka 11: Dziękuje bardzo
14 lut 14:50