Prosta
Tomasz: Prosta przechodząca przez punkt P=(3, −5) i odcinająca na ujemnych półosiach układu
współrzędnych odcniki o tej samej długości jest opisana równaniem:
a) y = x−8
b) y = 2x−11
c) y = −x+5
d) y = −x−2
Proszę o pomoc
14 lut 11:27
5-latek:

Jak widzisz wykres funkcji musi przechodzić przez 2 i 3 cwiartke
To oznacza ze funkcja będzie malejaca
Wiec od razu odrzucamy odpowiedz a i b ) tutaj funkcja jest rosnaca
Zostalo c i d
Wykres funkcji y=−x+5 przecina os OY w y=5 (wiec odpada
Zostaje wiec odpowiedz ?
14 lut 11:34
Tomasz: aa dzięki bardzo, oczywiście że odp D . Dopiero po analizie zrozumiałem
14 lut 11:44
5-latek: Na zdrowie
14 lut 11:46