Potęgowanie liczb zespolonych. Wynik przedstawić w jak najprostszej postaci.
zespolone: Obliczyć:
(√2+√2i)93/(−3*√2/2+3*√2/2)7+Re((3+2i)(1−3i))
(Nie wiem jak inaczej to napisać, więc najlepiej wkleić to w wolframie:
(sqrt(2)+sqrt(2)i) potega 93 / (−3*sqrt(2)/2+3*sqrt(2)/2) potega 7+Re((3+2i)(1−3i)) )
)
Wynik przedstawić w jak najprostszej postaci.
Liczyłem to tak:
Najpierw licznik ułamka:
(√2+√2i)93
|z|= 2
cos=√2/2
sin= √2/2
czyli
π/4
z93=293*(cos 93π/4 + isin 93π/4)= 293*(cos (22π + 1 1/4 π )+ isin (22π + 1 1/4 π ))
= 293(cos (π+ 1/4 π) + isin (π+ 1/4 π)) = 293(−cos1/4 π − isin 1/4 π)= 293( −√2/2 −
√2/2 i)
czyli
licznik = 293( −√2/2 − √2/2 i)
mianownik:
(−3*√2/2+3*√2/2)7
|z|= 3
cos= − 3{p}2/6 = −{p}2/2
sin= 3{p}2/6= {p}2/2
czlyli γ= π−α = 3/4 π
z7= 37(cos 21/4 π + isin 21/4 π) = 37(cos (4π + 5/4 π) + isin (4π + 5/4 π)) =
= 37(cos (π + 1/4 π) + isin (π + 1/4 π))=37(−cos 1/4 π − isin 1/4 π)= 37(−√2/2 − √2/2
i)
mianownik = 37 * (−√2/2 − √2/2 i)
ułamek:
293( −√2/2 − √2/2 i)/ 37 * (−√2/2 − √2/2 i) = 293/ 37
Część druga
Re((3+2i)(1−3i))= 3 −9i +2i −6i2 = 9 + i
Rozwiązanie:
(sqrt(2)+sqrt(2)i)93/(−3*sqrt(2)/2+3*sqrt(2)/2)7+Re((3+2i)(1−3i))=
293/ 37 + Re(9 + i)= 293/ 37 + 9
Czy wynik jest dobry? Czy dobrze to zrobiłem?
14 lut 10:49
Mila:
Wygląda, że dobrze, nie zauważyłam błędu.
Ułamki piszemy za pomocą dużego U:
U {licznik} {mianownik}
opuść te spacje po U i między klamerkami i wyjdzie ułamek, będzie bardziej czytelny zapis.
14 lut 21:23