Oblicz całkę
Skipper11: Oblicz całkę
∫ln(x+
√1+x2) dx
I wiem, że to trza przez część i można prosto arcsinh.
Ale nie chce go używać, tylko bez tego liczyć.
I za u daje ln(x+
√1+x2 i dochodzę do monetu gdy pochodna mi wychodzi
No i w sumie ściana dalej.
14 lut 01:09
ICSP: | | 1 | | x | |
u' = (arsinh)' = |
| * (1 + |
| ) = |
| | √x2 + 1 + x | | √1 + x2 | |
| | 1 | | √x2 + 1 + x | |
= |
| * |
| = |
| | √x2 + 1 + x | | √x2 + 1 | |
14 lut 01:13
ICSP: Może nawiasu nie postawiłeś i dlatego Ci taka pochodna wyszła ?
14 lut 01:15
Skipper11: Faktycznie, racja, już widzę.
Dziękuje
14 lut 01:25