Wynik układu równań w postaci RSUN + ROUJ.
Kuba: Witam, mam problem z zapisaniem wyniku układu równań w postaci RSUN + ROUJ.
Dany układ równań:
| ⎧ | 2x + 3z + t = −2 | |
| ⎜ | x + z + t = −1 | |
| ⎨ | 2y + 2z + 4t = 8 |
|
| ⎩ | x + y + 3z + 2t = 3 | |
Wykorzystując metodę Gaussa−Jordana przekształcam do macierzy:
1 1 3 2 | 3
0 2 2 4 | 8
0 0 (−1) 1 | 0
0 0 0 2 | 0
Stąd: t = 0, z = 0, y = 4, x = −1. Po podstawieniu wszystko się zgadza lecz nie wiem
jak zapisać wynik w postaci:
Równanie Szczególne Układu Niejednorodnego + Równanie Ogólne Układu Jednorodnego
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.