Badanie przebiegu zmienności funkcji
Całka: Proszę o pomoc w obliczeniu pierwszej i drugiej pochodnej funkcji f(x) = x3x2 − 9
y=x3/(x2 − 9)
13 lut 23:53
Janek191:
| 3 x2*(x2 −9) − x3*( 2 x) | | 3 x4 − 27x2 − 2 x4 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| (x2 −9)2 | | (x2 −9)2 | |
14 lut 00:22
Janek191:
| x4 − 27 x2 | |
f '(x) = |
| |
| x4 − 18 x2 + 81 | |
więc
| (4 x3 − 54 x)*(x4 − 18 x2 + 81) − (x4−27x2)*(4 x3 − 36 x) | |
f ''(x) = |
| = |
| ( x2 −9)4 | |
.... itd.
14 lut 00:26
Całka: I jak dalej ekstrema?
x
4 = 27x
2 /: x
2
x
2 = 27
x =
√27 v x = −
√27
A z drugiej pochodnej wyszło mi
I punkty przegięcia:
x =
√175 v x = −
√175
x = 5
√7 v x =−5
√7
Dobrze jest?
14 lut 18:54
janek191:
f '(x) = 0 ⇔ x
4 − 27 x
2 = 0 ⇔ x
2*( x
2 − 27) = 0 ⇔ x = 0 lub x = −
√27 lub x =
√27 ⇔
⇔ x = 0 lub x = − 3
√3 lub x = 3
√3
Policz jeszcze raz II pochodną.
14 lut 19:05
Całka: Dobra, wyszło mi x=0 v x=−3 v x=3 i identyczny wykres
Dzięki wielkie
14 lut 23:10